Zastanawialiście się kiedyś, jak wyglądałyby restauracje znanych reżyserów prowadzących je w stylu swoich filmów? Jeśli to pytanie nie daje spać Wam po nocach, to w niniejszym tekście znajdziecie na nie odpowiedź.

scoresese

Martin Scorsese – Prowadzisz klasyczną, elegancką restaurację. Taką z rezerwacją, dystyngowanymi kelnerami i sprawdzonym jedzeniem. Olśniewająco sprawną, ale docenianą głównie przez tych, którzy jedzenie biorą zupełnie na serio.

Steven Spielberg talks about his new film Lincoln

Steven Spielberg – Trzydzieści lat temu założyłeś kilka różnych knajpek, które wówczas były prawdziwymi rewolucjami. Od tego czasu zrobiłeś z nich franczyzy serwującewłaściwie to samo. Raz na jakiś czas wprowadzisz jakieś sezonowe danie, które będzie popularne, ale ludzie szybko o nim zapomną i wrócą do bazowego menu.

ROME - APRIL 12: Director Wes Anderson attends the 'Fantastic Mr Fox' photocall at La Casa Del Cinema on April 12, 2010 in Rome, Italy. (Photo by Ernesto Ruscio/Getty Images)

Wes Anderson – Jesteś fanem kuchni molekularnej, fusion i innych ładnie wyglądających pomysłów. Masz oddane grono miłośników twoich specyficznych smaków, ale sporo ludzi uważa, że to nie jest prawdziwe jedzenie.

jim jarmushc

Jim Jarmusch – Masz zapyziałą knajpę na dworcu autobusowym. Na zwykłą kanapkę z serem każesz czekać pół godziny. Jednak cierpliwi klienci stwierdzą, że to jedna z najlepszych kanapek jakie jedli w życiu.

quentin

Qeuntin Tarantino – Całe życie jesz i kochasz jedzenie w każdej postaci, nieważne czy wykwintne, czy uliczne. Dlatego nie możesz się zdecydować i mieszasz w swoich daniach wszystko, dodatkowo gęsto posypując przyprawami. Masz jednak takie oko, że zazwyczaj udaje się ci zrobić coś zaskakująco strawnego.

clint eastwood

Clint Eastwood – W Twojej knajpie podaje się steki, proste, krwiste i zrobione  jak trzeba. A co jeśli ktoś nie lubi krwistych steków? Sorry Batory, ale takie właśnie jest życie.

nigt hshshshs

Night Shylamalan – Kiedyś twoja pieczeń z niespodzianką zachwyciła gości. Zrozumiałeś, że w każdej pieczeni powinna być niespodzianka. Jednak okazało się, że wrzucanie w jej ramach żelków, kauczuku i pasty do zębów już niekoniecznie komukolwiek się spodobało.

lars von trier

Lars Von Trier – Kiedyś wmówiłeś kilku innym restauratorom, że czas na rewolucje. Według twojego pomysłu gościom powinno podawać się nieobrane i surowe ziemniaki, bo tylko wtedy jedzenie jest prawdziwe. Sam nigdy się do tego w pełni nie zastosowałeś, ale paru biedaków dało się w to wkręcić.

Directors Joel (right) and Ethan Coen arrive for the London Film Festival screening of their film A Serious Man, at the Vue West End in Leicester Square, central London Tuesday Oct. 27, 2009. (AP Photo /Yui Mok, PA) ** UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE ** Original Filename: BRITAIN_PREMIERE_LON853.jpg

Bracia Coen – Pozornie twoja knajpa to cudowna cukiernia, pełna cukierków, słodkich napojów i ciastowych nawiązań do klasyków gastronomii. Jednak ludzie cenią ją za to, że gdy trochę się wgryźć to zamiast słodyczy pojawiają się gorycz, gorzkość i inne rzeczy nie mające za wiele wspólnego ze słodkim smakiem. A swoją największą nagrodę kulinarną dostałeś za danie składające się prawie z samej soli.

roland emerich

Roland Emerich – W latach dziewięćdziesiątych panowała moda na twoje tłuste żarcie. Zrozumiałeś, że kluczem do sukcesu jest dużo tłuszczu i w każdym kolejnym daniu dawałeś go jeszcze więcej. Jednak z jakiegoś powodu nie przypadły one do gustu twoim gościom, jak te poprzednie. Może jak następnym razem dodasz jeszcze więcej tłuszczu i ludzie znowu będą zachwyceni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>