Zastanawialiście się kiedyś, jak wyglądałyby restauracje znanych reżyserów prowadzących je w stylu swoich filmów? Jeśli to pytanie nie daje spać Wam po nocach, to w niniejszym tekście znajdziecie na nie odpowiedź.

scoresese

Martin Scorsese – Prowadzisz klasyczną, elegancką restaurację. Taką z rezerwacją, dystyngowanymi kelnerami i sprawdzonym jedzeniem. Olśniewająco sprawną, ale docenianą głównie przez tych, którzy jedzenie biorą zupełnie na serio.

Steven Spielberg talks about his new film Lincoln

Steven Spielberg – Trzydzieści lat temu założyłeś kilka różnych knajpek, które wówczas były prawdziwymi rewolucjami. Od tego czasu zrobiłeś z nich franczyzy serwującewłaściwie to samo. Raz na jakiś czas wprowadzisz jakieś sezonowe danie, które będzie popularne, ale ludzie szybko o nim zapomną i wrócą do bazowego menu.

ROME - APRIL 12: Director Wes Anderson attends the 'Fantastic Mr Fox' photocall at La Casa Del Cinema on April 12, 2010 in Rome, Italy. (Photo by Ernesto Ruscio/Getty Images)

Wes Anderson – Jesteś fanem kuchni molekularnej, fusion i innych ładnie wyglądających pomysłów. Masz oddane grono miłośników twoich specyficznych smaków, ale sporo ludzi uważa, że to nie jest prawdziwe jedzenie.

jim jarmushc

Jim Jarmusch – Masz zapyziałą knajpę na dworcu autobusowym. Na zwykłą kanapkę z serem każesz czekać pół godziny. Jednak cierpliwi klienci stwierdzą, że to jedna z najlepszych kanapek jakie jedli w życiu.

quentin

Qeuntin Tarantino – Całe życie jesz i kochasz jedzenie w każdej postaci, nieważne czy wykwintne, czy uliczne. Dlatego nie możesz się zdecydować i mieszasz w swoich daniach wszystko, dodatkowo gęsto posypując przyprawami. Masz jednak takie oko, że zazwyczaj udaje się ci zrobić coś zaskakująco strawnego.

clint eastwood

Clint Eastwood – W Twojej knajpie podaje się steki, proste, krwiste i zrobione  jak trzeba. A co jeśli ktoś nie lubi krwistych steków? Sorry Batory, ale takie właśnie jest życie.

nigt hshshshs

Night Shylamalan – Kiedyś twoja pieczeń z niespodzianką zachwyciła gości. Zrozumiałeś, że w każdej pieczeni powinna być niespodzianka. Jednak okazało się, że wrzucanie w jej ramach żelków, kauczuku i pasty do zębów już niekoniecznie komukolwiek się spodobało.

lars von trier

Lars Von Trier – Kiedyś wmówiłeś kilku innym restauratorom, że czas na rewolucje. Według twojego pomysłu gościom powinno podawać się nieobrane i surowe ziemniaki, bo tylko wtedy jedzenie jest prawdziwe. Sam nigdy się do tego w pełni nie zastosowałeś, ale paru biedaków dało się w to wkręcić.

Directors Joel (right) and Ethan Coen arrive for the London Film Festival screening of their film A Serious Man, at the Vue West End in Leicester Square, central London Tuesday Oct. 27, 2009. (AP Photo /Yui Mok, PA) ** UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE ** Original Filename: BRITAIN_PREMIERE_LON853.jpg

Bracia Coen – Pozornie twoja knajpa to cudowna cukiernia, pełna cukierków, słodkich napojów i ciastowych nawiązań do klasyków gastronomii. Jednak ludzie cenią ją za to, że gdy trochę się wgryźć to zamiast słodyczy pojawiają się gorycz, gorzkość i inne rzeczy nie mające za wiele wspólnego ze słodkim smakiem. A swoją największą nagrodę kulinarną dostałeś za danie składające się prawie z samej soli.

roland emerich

Roland Emerich – W latach dziewięćdziesiątych panowała moda na twoje tłuste żarcie. Zrozumiałeś, że kluczem do sukcesu jest dużo tłuszczu i w każdym kolejnym daniu dawałeś go jeszcze więcej. Jednak z jakiegoś powodu nie przypadły one do gustu twoim gościom, jak te poprzednie. Może jak następnym razem dodasz jeszcze więcej tłuszczu i ludzie znowu będą zachwyceni?

Znalezione obrazy dla zapytania david lynch

David Lynch – ludzie przychodzą do Ciebie, aby w swojej pieczonej kaczce nagle znaleźć tort brukselkowy, który okaże się zrobiony z gumy balonowej. Niektórzy będą potem analizowali strukturę tego dania i szukali geniuszu, ale część stwierdzi, że to po prostu ciąg losowych pomysłów. O dziwo, obie grupy będą zadowolone.

Woody Allen – w latach siedemdziesiątych zasłynąłeś ze swojego małego lokalu w Nowym Jorku, który zdobył serce niegrywaniem się ze skostniałych knajpek na Manhattanie. Po czterdziestu latach prawie nic w nim nie zmieniłeś, podajesz te same dania i masz tych samych klientów. Z jakiegoś powodu ludzie nadal traktują twój lokal jako coś nowego.

Znalezione obrazy dla zapytania guy ritchie
Guy Ritchie  – zaczynałeś od knajpki podającej bardzo charakterystyczne, brytyjskie dania. Po wielkim sukcesie zacząłeś otwierać knajpy z innymi rodzajami kuchni, ale ostatecznie zawsze okazuje się, że to same brytyjskie dania, które dla niepoznaki polałeś innym sosem.

Znalezione obrazy dla zapytania stanley kubrick

Stanley Kubrick – jesteś skrajnym perfekcjonistą i swojej kuchni utrzymujesz taką atmosferę, że Gordon Ramsay wpada czasem rozładować napięcie. Twoi pracownicy osiągają szczyt swoich umiejętności, ale część z nich wypala się potem na zawsze. To jednak cena za wyśmienite dania, które dla wielu gości są najlepszym co jedli w życiu.

Znalezione obrazy dla zapytania roman polański

Roman Polański – ostatniego schabowego podałeś swoim gościom w 1961 roku. Od tego czasu stałeś się specjalistą od kuchni międzynarodowej, w której pracują najwybitniejsi kucharze z całego świata. W Twoim kraju jednak nadal jesteś przez wielu traktowany tak, jakbyś prowadził lokalną knajpkę na wsi pod Zakopanem.

 Znalezione obrazy dla zapytania shane black
Shane Black – W Twojej kuchni najważniejsza jest przyjaźń i kumpelska zabawa. Dlatego podajesz jedzenie, które najlepiej je się w towarzystwie. Pizza, skrzydełka z kurczaka i krążki cebulowe – może nie są to najwykwintniejsze dania nie smakują tak dobrze w samotności, ale doskonale wiesz, że wystarczy obecność bratniej duszy i wszystko staje się sto razy lepsze.

58

Micheal Haneke – Do twojego lokalu przychodzą fani wysublimowanego cierpienia. Udają, że interesuje ich smak dań, ale najbardziej kreci ich, jak tym razem zostaną skrzywdzeni. Może szkło ukryte w kotlecie? Albo środek na wymioty dodany do wina? Po tym wszystkim będą dodatkowo delektowali się swoimi wyrzutami sumienia spowodowanymi zadowoleniem z posiłku.

guilermo

Guillermo del Toro – Twoje upodobanie do dziwnych dekoracji nie zawsze podchodzi pod gusta poważnych krytyków. Stek podawany przez wampiry w restauracji stylizowanej na gotycki zamek to dla niektórych lekki przerost formy nad treścią. Wszystkich jednak zaskoczyło, że sukcesem okazało się stylizowane na lata sześćdziesiąte bistro podające ryby.

Akira Kurosawa – dzięki Tobie świat poznał, czym jest japońska kuchnia. Jednak okazało się, że długotrwałe przygotowanie i celebracja rytuału posiłku nie do końca podpasowały masowym gustom. Sprytni restauratorzy z USA wzięli Twoje przepisy i pozmieniali je tak, aby odpowiadały bardziej niecierpliwym podniebieniom.

terry gilliam

Terry Gilliam – To, co się dzieje na Twojej kuchni najlepiej określić jako pożar w burdelu. Gdy nie masz nad sobą kogoś do pilnowania, to nie znasz umiaru w kwestii doprawiania i mieszania smaków. Jednak Twoi fani właśnie za to kochają Twoje dania, nawet jeśli czasami muszą przez to zjeść dziwnie smakującą breję, w której nic do siebie nie pasuje.